Lederen bank onderhouden

Hoe moet je je leren bank onderhouden?

Het onderhoud en reinigen van een lederen bank is meer dan af en toe een natte doek erover halen en het daarnaast invetten. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat een goed onderhoudsmiddel niet alleen het leer in conditie houdt, maar ook voor een buffer tegen vervuiling en verkleuring zorgt.

Lederen bank onderhouden

Ten eerste:
Net als bij je huid, is hydrateren het toverwoord. Daarom is het van belang ook je lederen bank regelmatig te voeden. Hoe bepaal je nou precies dat het leer is uitgedroogd? Is het leer niet meer glad en voel je weerstand wanneer je met je hand over het leer wrijft, dan moet je aan de slag. Is het leer nog glad en voel je geen weerstand, dan kun je het onderhoud lederen bank nog even uitstellen.

Ten tweede:
Reinig geregeld je lederen bank met lauw water (eventueel gemengd met een druppeltje groene zeep) of, en dat is zelfs beter, gebruik een leershampoo. Geef het leer na het schoonmaken de juiste voeding om mooi en soepel te blijven.

Onderhoud lederen bank:

Behandel je leer minstens 2 keer per jaar met een speciaal onderhoudsmiddel bijvoorbeeld: Urad Leercreme voor al het glanzende leer of Urad Mr. Jojo. voor mat glad leer.

Je lederen bankstel, leren stoel of leren kleding invetten.

Je kunt een leren bank, leren bankstel of leren stoel niet zo maar kopen, neerzetten en jarenlang gebruiken zonder enig onderhoud. Goed en regelmatig onderhoud van het leer is van groot belang. Tenslotte kan leer zonder een goede verzorging snel uitdrogen en kaal worden.

Hoe vaak moet je een lederen bank onderhouden?

Hoe vaak je een leren bank moet behandelen is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in huis. Denk daarbij aan de luchtvochtigheid en warmte van de omgeving. Wij adviseren om minstens 2 keer per jaar je leren meubels te onderhouden.

Leren bank invetten met baby olie?

Je kunt natuurlijk je leren bank onderhouden door het in te vetten met bijvoorbeeld wonder- of babyolie, maar doe dit eerst op een onopvallende plek. Olie is namelijk niet voor elke leren bank geschikt.

Waarom is regelmatig onderhoud van leer belangrijk?

Wanneer je het leer regelmatig voeding geeft voorkomt dat het barsten en uitdrogen van je leren bank, leren schoenen, jassen, tassen en laarzen. Hierdoor blijft het leer dus langer goed en kan je langer van je spullen genieten.

Leren bank reinigen

Naast het onderhouden is het ook van belang om je leren bank schoon te maken. Het reinigen van het leer is wat anders dan het onderhouden. Het reinigen bestaat uit 2 stappen:

 1. Bij het reinigen maak je gebruik van een reinigingsmiddel, daarmee verwijder je vuil – en vetvlekken
 2. Na het reinigen is het belangrijk het leer voeding te geven

Gebruik een leershampoo om direct het meeste vuil en vet te verwijderen. De Urad leershampoo is bijvoorbeeld een goede diepte reiniger die het meeste vuil probleemloos verwijderd. Wrijf daarna het leer in met een voedende créme.

Heb jij een zadelleren bank of stoel die je wil schoonmaken? Wij hebben een speciaal blog artikel geschreven over: Zadelleren bank schoonmaken en onderhouden. Voor meer tips voor leeronderhoud en Wiro onderhoudsproducten.

Weet je niet waar je moet beginnen? 

Gebruik een van de Urad onderhoudsproducten voor leer, deze hoef je namelijk alleen maar in te wrijven en niet uit te borstelen. Daarbij is een transparante leercreme Urad N2 bij uitstek geschikt voor het behandelen van je schoongemaakte leren bank en bovendien is deze creme zeer eenvoudig te gebruiken.

Hanteer je liever een vloeibaar leer onderhoudsmiddel, dan kun je de Reset onderhoud spray daarvoor gebruiken. Deze spray dien je echter wel even uit te wrijven.

Gemakkelijk de lederen bank onderhouden

Kies je liever meteen voor gemakkelijk en snel

Er is ook een compleet onderhoudspakket voor het leeronderhoud van leren meubels beschikbaar. Het pakket is kleurloos dus te gebruiken voor alle kleuren leer.

Urad Combikit onderhoud leren meubelen

Vraag aan jou:

Heb jij dit al toegepast op je lederen bank, bankstel en/of leren stoelen? Wat zijn daar jouw ervaringen daarmee? Laat het ons weten!

Hieronder nog even alle genoemde producten in dit artikel en als je erop klikt kom je in de productinformatie en kun je ook meteen bestellen. Gemakkelijk bestellen en snel in huis !

4 reacties op “Lederen bank onderhouden

 1. Frank zegt:

  Geachte Majoor,
  we hebben een lederen hoekbank van Natuzzi.
  Deze is nu 7 jaar oud en eigenlijk kunnen de kussens wel wat extra vulling gebruiken, zowel zit als leuning deel.
  Ook kan hij wel een grondige schoonmaakbeurt gebruiken, hoewel we dat zelf ook voorheen gedaan hebben, laatste keer ca. 2 jaar geleden.
  Vraag: Kunnen jullie het vullen van kussens verzorgen en het onderhoud doen?
  MVG,
  Frank

  • Fulco Wolf zegt:

   Goedemiddag heer van den Breemer, Beste Frank,

   Wij verkopen wel de leeronderhoudsproducten, maar verrichten verder geen aparte service
   zoals aanbrengen van nieuwe vullingen aan banken dan wel het onderhoud zelf.
   Voor een lichte reiniging van uw leer adviseren wij (mocht u het onderhoud zelf ter hand
   willen nemen, de Urad Leershampoo en voor het onderhoud nadien de Urad Reset onderhoudsspray.
   Beide producten treft u ook aan in ons Urad Combikit XXL voor leren Meubelen.

   Met vriendelijke groet. Fulco Wolf

  • Majoor Bussum zegt:

   Behandelen van uw Rolf Benz lederen bank of bankstel is afhankelijk voor de leersoort die is gebruikt. Voor een lederen bank van glad of mat leer adviseren wij u de Urad Combikit voor leren meubelen. Compleet met leerreiniger en leeronderhoud dus u kunt daarmee meteen aan de slag :-). Betreft het een opgeruwd lederen bank van bijvoorbeeld Nubuck leer, dan adviseren wij u onze Urad Combi Nubuck reiniging en onderhoud.Vriendelijke groet Fulco.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Chat met Majoor Bussum
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?