Leren bank schoonmaken

urad n2 zelfglanzende leercrême ook met name ideaal voor het leeronderhoud van je chesterfield bank

Hoe maak je een leren bank schoon?

  • Is je leren bank of stoel uitgedroogd, dof en/of vlekkerig geworden?
  • Is de ruwe leren bank vies geworden?
  • Zit er een blauwe waas van spijkerbroeken op je witte leren bank?

Dan is het glad lederen bank schoonmaken tijd en dus de lederen bank, stoel of andere leren meubelen een schoonmaak- en onderhoudsbeurt te geven. Over het algemeen is het advies het leer twee keer per jaar te behandelen. Toch zullen sommige meubelen meer onderhoud behoeven.

Zo zijn bijvoorbeeld leren eetkamerstoelen veelal moeilijk lang schoon te houden. Daarom zal je deze wellicht wat vaker moeten schoonmaken.

Leer is een dierenhuid. Er zijn natuurlijk verschillende soorten leer, waardoor elk type leer een eigen manier van schoonmaken en onderhouden nodig heeft. Leren meubels worden veelal gemaakt van glad leer. Ook hierin is weer onderscheid. Zo zijn veel meubels gemaakt van rundleer maar ook kalfs- of lamsleer komen veel voor. Daarnaast zijn er ook leren meubels van ruwer leer zoals nubuck of suède.

Glad lederen bank of stoel schoonmaken

Een glad soort leer, ongeacht van welk dier, is het meest gemakkelijk om schoon te maken. Met een met lauw water vochtig gemaakt doekje, haal je snel en makkelijk kleine vlekken en kruimels weg.

Hardnekkige vlekken en vet vlekken op je leren bank of meubels kun je met een klein scheutje groene zeep in lauw water schoonmaken . Maak het leer echter niet te nat en gebruik maar weinig groene zeep.

In de handel zijn ook leerreinigers zoals bijvoorbeeld de leershampoo verkrijgbaar, welke extra veilig voor leer zijn. Deze shampoos zijn uitermate geschikt voor glad lederen bank schoonmaken echter evenzeer uitstekend te gebruiken op Nubuck of suède leer. Let er wel op dat je bij ruw leer niet te hard boent.

De shampoo geeft een diepe reiniging, zodat ook de poriën goed schoon worden.


Leren meubels onderhouden

Na het schoonmaken van leren meubels is voeding geven een must. Gebruik je een olie of leder-lotion voor het voeding geven aan het leer? Vergeet dan niet om dit heel zorgvuldig uit te poetsen. Het nadeel van dit soort middelen is het feit dat wanneer je dit niet goed uitpoetst of in laat trekken er een kans is dat dit afgeeft op kleding. Daarnaast is bestaat er een kans op vlekken bij het niet zorgvuldig uitwrijven. 

TIp:

Er is echter ook zelfglanzende URAD ledercreme in de handel. Deze hoef je niet uit te poetsen of te wrijven. Deze ledercreme geeft door de natuurlijke ingrediënten veel voeding aan leer. Het bevat geen siliconen de daardoor worden de poriën ook niet dichtgesmeerd en blijft het leer zacht en soepel.
Het herstelt de originele kleur en geeft daarnaast ook een mooie glans zonder uitborstelen. Ideaal voor het onderhouden van je leren bank

Wil je in plaats van deze neutrale zelfglanzende leer creme liever meer kleurdekking in wit ? Kijk dan ook eens bij de kleurtoevoegingen van de Urad leer creme.

 


Vlekken op ruwe leren bank schoonmaken (nubuck- of suède leer)?

Als je een ruw lederen bank van Nubuck of suède wil schoonmaken, bedenk dan dat deze slecht tegen vocht kunnen. Maak daarom deze meubels nooit schoon met een natte doek.

Probeer deze dan met een speciale leershampoo schoon te maken. Gebruik dan bijvoorbeeld de leershampoo van Urad om te reinigen. Dit is een transparante schoonmaak spray. Spuit wat van de shampoo op een schone doek en neem het leer zachtjes af.

Het ruwe leer kun je makkelijk weer in vorm krijgen door zachtjes met een droog keuken schuursponsje het oppervlak op te wrijven, zo voorkom je gladde plekken.

Een oud middeltje om vetvlekken uit suède te halen is om met een uitgedroogde oude boterham (liefst bruin) over de vetvlek te wrijven. Het brood zal het vet opnemen en tevens zorgen dat er geen gladde plek ontstaat.

Daarnaast lees je ook veel over goede resultaten over het verwijderen van kleine vlekken op suède met een ouderwets wit schoolbord krijtje. Met het krijt ga je over de vlek en dan borstel je stevig over het witte achtergebleven krijt met een tandenborstel. Vervolgens neemt het krijt het vuil op van de vlek en zal dit de vlek sterk doen verminderen of zelfs doen verdwijnen.


Voorkom verkleuren en uitdrogen van het leer

Om leren bank en -meubels, eetkamerstoelen in huis of op kantoor voor lange tijd mooi en soepel te houden, is het van belang deze minimaal twee keer per jaar te behandelen met een voedende ledercreme.

Zorg ervoor om in ieder geval na de zomer wanneer zonlicht op de meubels heeft gestaan en na de winter als de verwarming, kachel of open haard de lucht en dus ook je meubels heeft uitgedroogd, deze daarom schoon te maken en tevens in te smeren met daarvoor geschikte leeronderhoudsmiddelen.

Nubuck leer schoonmaken en onderhouden

Na het schoonmaken van het Nubuck leer met bv. de leershampoo, adviseren wij om na het schoonmaken van het Nubuck leer, het leer met Urad Oily Nubuck creme van voeding te voorzien en zo het zo juist te onderhouden.

Hiervoor hebben wij ook een mooi combinatie setje samengesteld: “Nubuck reiniging en onderhoud”.


Witte lederen bank schoonmaken

Witte leren meubels hebben wat extra aandacht nodig. Voor het glad lederen bank schoonmaken wat je bij wit leer meeste tegenkomt is de handelwijze hetzelfde met de leershampoo om te reinigen.Het onderhoud hiervan echter vergt wat meer aandacht en moeite. Veel mensen zullen bijvoorbeeld last hebben van een blauwe gloed op hun witte leren bankstel.

Dit is vaak het gevolg van het afgeven van spijkergoed. Een spijkerbroek kan namelijk op wit leer een vervelend effect geven. Het schoonmaken van een witte leren bank kan goed gedaan worden met een leershampoo.

Echter hierna dient er wel voeding aan het leer gegeven te worden. Omdat witte leren meubels wat vaker behandeld moeten worden, is er hiervoor ook een makkelijke onderhoud spray Urad Reset te verkrijgen die snel en gemakkelijk werkt.

Toch is het wel verstandig 2 keer per jaar extra voeding aan te brengen ter voorkoming van uitdroging van het leer.

Meer weten over het schoonmaken van een wit leren bankstel? Lees dan het betreffende blog artikel op onze site.

Wil je meteen aan de slag met je leren bank schoonmaken?

Neem dan deze complete Urad Combikit XXL voor leren meubelen. Ideaal voor je lederen bank, bankstel en leren stoelen.

Alles bij elkaar voor gemakkelijk en snel schoonmaken en onderhouden!
Twee flacons van elk 250 ml. (voor schoonmaak en onderhoud) met 2 sponzen, 2 doekjes en een viertalige gebruiksaanwijzing in een nette verpakking.

Kun je meteen aan de slag en weg met die schoonmaak ergernissen!

Urad Combikit onderhoud leren meubelen

Urad Combikit XXL voor leren meubelen. Compleet leeronderhoudspakket voor alle kleuren glad leren meubelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Chat met Majoor Bussum
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?