Majoor-Bussum-voor-glans-met-een-glimlach
Majoor Bussum voor echt duurzame schoonmaak- en leeronderhoudsproducten
Winkelwagen
Search
Close this search box.

Goud en zilver poetsen

Goud-en-zilver-poetsen
Goud-en-zilver-poetsen

Hoe kun je het beste goud en zilver poetsen ?

Hier de nodige tips voor het goud en zilver poetsen, waarbij wij eerst kijken hoe kan ik zilver weer mooi en glanzend krijgen en daarna behandelen wij het poetsen van goud.

Wij starten dus met het behandelen van de vraag: Hoe kan ik zilver weer mooi en glanzend krijgen ?

Goud en zilver poetsen met Wiro zeepsteen
Goud en zilver poetsen met Wiro zeepsteen

 

Zilver poetsen

Eerst wat algemene informatie over dit mooie materiaal. Zilver is een zacht en glanzend wit gemakkelijk kneedbaar edelmetaal. In  natuurlijke staat heeft zilver een hoge elektrische en thermische geleidbaarheid.

Daarnaast is zilver naast goud en edelstenen, een van de belangrijkste materialen bij het maken van juwelen.

Maar ook is zilver populair om te gebruiken in muziekinstrumenten.

Het geeft namelijk door zijn dichtheid een warme toon en is daarom zeer geschikt om te gebruiken bij bijvoorbeeld een muziekinstrument zoals een zilveren fluit.

Daarnaast wordt zilver veel gebruikt bij de vervaardiging van serviesgoed en bestek. Zilver is makkelijk te poetsen en heeft een onbeperkte levensduur. Er zijn verschillende legeringen, waarbij zilver 999 de meest waardevolle is.

Deze legering wordt ook wel fijn zilver genoemd omdat de legering voor 99,9% uit zilver bestaat. Andere legeringen bestaan uit een combinatie van zilver en koper. Zilver 800 bijvoorbeeld bestaat uit 80% zilver en 20% koper.


Welk vuil ontstaat er op zilver?

Op zilver vormen zich donkere verkleuringen en zwarte vlekken. Dit komt in het bijzonder door blootstelling aan lucht en licht. Sieraden kunnen bovendien verkleuren door de zuurgraad van de huid of door een verzameling van vuil.
Zilver reageert onder andere ook op eiwit en verkleurt daardoor donker.


Waarop letten om vlekken op zilver te voorkomen?

Het is belangrijk dat zilver droog en niet in de open lucht bewaard wordt.
Ik wikkel het bijvoorbeeld in een katoenen doek. Bij blootstelling aan zuurstof reageert zilver en het maakt zilversulfide aan waardoor het oppervlak verkleurt of dof wordt. Bovendien doe ik zilver liefst niet in de vaatwasser om gewassen te worden.

Als ik desondanks toch bijvoorbeeld bestek in de vaatwasser zet, let ik er even op dat dit niet samen met roestvrijstaal wordt gewassen.

Hoe ik zilver het beste schoon en glanzend poets?

Ik maak zilver schoon met een zachte doek. Een zilverpoetsdoek of microvezeldoekje werkt prettig om zilver te onderhouden.

Gebruik ik een schoonmaakmiddel, dan gebruik ik altijd een mild, natuurlijk middel . Bijvoorbeeld groene zeep. ( groene zeep is ook een bestanddeel in de Wiro biologische zeepsteen trouwens).


Bestek van zilver poetsen

Op zilveren bestek vind ik snel kalk en watervlekken. Maar ook door etensresten kan het materiaal snel verkleuren en dof worden. Een regelmatige reiniging is vereist.
Ik was bestek af met de hand en gebruik daarvoor de Wiro Universele Reinigings-steen waarbij ik schuimend te werk ga. Wiro is volledig biologisch en ik adviseer dan ook; Gebruik geen agressieve middelen en liefst ook geen erg grove sponzen.


Sieraden van zilver

Ik draag mijn sieraden van zilver zoveel mogelijk, om de kans op dofheid en verkleuring te verkleinen.
Daarnaast bewaar ik mijn zilveren sieraden als ik die niet draag in een dichte sieradendoos. Ik poets ze regelmatig op met een zachte doek om krassen te voorkomen.


Instrumenten van zilver

Vingerafdrukken komen veel voor op instrumenten. Een regelmatig schoonmaken met niet agressieve schoonmaakmiddelen is een noodzaak. Ik zorg er in het bijzonder bij muziekinstrumenten wel voor, dat deze na het schoonmaken goed gedroogd worden om eventuele vochtschade te voorkomen.

Welk middel je ook gebruikt, test het middel altijd even uit op een plekje wat niet openlijk zichtbaar is.


Inrichting van zilver

Decoratieve figuren, kandelaars, fotolijstjes enzovoort worden ook blootgesteld aan de lucht en verkleuren daarom snel. Ik onderhoud ze met zachte reinigingsmiddelen, zachte doeken en sponzen.

Goud en zilver poetsen met Wiro zeepsteen
Goud en zilver poetsen met Wiro zeepsteen

Goud poetsen

Een glanzend geel metaal is goud en het behoort tot de overgang metalen. Het kan goed bewerkt worden en is niet gevoelig voor corrosie. Goud wordt in pure vorm aangetroffen in rotswanden en rivierbeddingen en is naast koper het enige gekleurde metaal. Het wordt voornamelijk gebruikt voor sieraden en munten.

Wordt goud vuil?
Heel zeldzaam kunnen er vlekken of donkere verkleuring op goud ontstaan. Er zijn wel vuilresten te vinden op goud wanneer het als sieraad wordt gedragen. Goud kan wel dof worden en verdient daarom af en toe een poetsbeurt.


Hoe maak ik gouden sieraden schoon?

Op goud zelf zal je niet veel aanslag zien maar omdat goud bij sieraden vaak gemengd wordt met ander metalen is aanslag mogelijk. Bovendien zijn op gouden sieraden wel degelijk afzetting van crème, stof en ander vuil te vinden.
Schoonmaken met milde reinigingsmiddelen .Zachte doeken, sponzen of tandenborstels zijn aan te raden.

Munten van goud
Gouden munten zijn verzamelobjecten. Het is belangrijk deze in goede staat blijven. Gouden munten zijn gevoelig voor aanslag en moeten daarom in speciaal daarvoor geschikte etuis bewaard worden.
Katoenen handschoenen zijn aan te raden bij het aanpakken van de munten, om ze te beschermen tegen direct huidcontact.

Goud en zilver poetsen samengevat

Samenvattend kan worden gesteld dat goud en zilver op zeer uiteenlopende gebieden worden gebruikt. Bij het schoonmaken vragen ze om veel zorg om het oppervalk niet te beschadigen


Oppervlakken van goud en zilver 100% biologisch reinigen? 

Wiro zeepsteen kan u hierbij zeker helpen. De universele 100% biologische duurzame reinigingssteen heeft een unieke, milde ecologische samenstelling en een polijstende niet krassende werking.

  • Zeer milieuvriendelijk , volledig biologisch afbreekbaar
  • Zuinig in gebruik
  • Krast niet!
  • Laat uw gouden en zilveren oppervlakken glanzen
  • Vrij van schadelijke stoffen
Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Chat met Majoor Bussum
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?