Inductie koken: Voor en nadelen

INDUCTIE KOKEN: VOORDELEN EN NADELEN

Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij hetkoken: de bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan.Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan ofbij een keramische kookplaat naar het verwarmen van de plaat.De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90%.Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pannen, dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren zal gaan. Dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie verloren gaat. Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald is de plaat afgekoeld en zo gaat er geen energie verloren zoals de energie die bij een keramische kookplaat in de plaat zit in de vorm van warmte. Ook is het inductie kooktoestel na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken omdat het een vlak glazen oppervlak heeft net als een keramische kookplaat en niet, zoals bij een gasfornuis, gaten, hoeken en kieren.De nadelen van koken op inductie zijn dat er net als bij keramisch koken een aparte elektriciteitsgroep aangelegd moet worden in de meterkast voor de keuken omdat de inductie kookplaat een eigen groep nodig heeft om veilig te kunnen werken: er wordt bij het inductiekoken veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. Hiervoor moet in de keuken vaak een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd. Een ander nadeel van koken op inductie is dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn, de pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie, zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken. Net zoals bij koken op gas en keramisch koken geldt ook bij inductie koken: hoe beter de kwaliteit van de pannen hoe hoger het rendement van het kooktoestel, dus hoe zuiniger je kookt.

Pannen:

Een goede pan verdient zichzelf dus terug, zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken maar gietijzer is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie: Vergroot het rendement van deinductiekookplaat.

Kosten:

De eerste investering voor koken op inductie bestaat dus uit een extra elektriciteitsgroep in de meterkast (wat een investering is in de woning), een inductiekookplaat en (soms) nieuwe pannen en is dus groter dan bij gas of keramisch koken .

Verbruik van een keramische kookplaat:

De “gewone” elektrische keramische kookplaat met van die gietijzeren platen erin verbruikt ong. 260 kWh/jr.Keramische kookplaat met verhitting via spiralen onder het glas verbruikt ong. 225 kWh/jr.Keramisch inductie kookplaat verhitting via een magnetische panbodem en een elektromagnetisch veld komt op een verbruik van ong.175 kWh/jr.

Ook is de inductiekookplaat over het algemeen duurder in aanschaf dan een gaskookplaat of keramische kookplaat.Kortom de besparingen op gebied van energie en tijd van koken en schoonmaken zijn groot: alle energie die wordt gebruikt gaat naar de verwarming van de pan en het eten. Daardoor gaat geen energie en tijd verloren. Daar komt bij dat je bij inductie-koken geen risico hebt van vlam in de pan en is de kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat minimaal. Simpelweg omdat niet de plaat, maar de pan wordt verhit (in tegenstelling tot koken op een keramische kookplaat).

Inductie koken veiliger:

Dit maakt inductie-koken de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken en op de lange termijn ook de meest voordelige.Omdat de kookplaat niet heet wordt, is de kans op aankoeken en inbranden van etensresten minimaal.Wel is een veel voorkomend probleem de water/kalk vlekjes, die door het overkoken of spatten van kook-water kunnen verschijnen als kleine witte kringetjes of als een grotere doffe plek onder de pan .

Keramische kookplaat schoonmaken:

Deze plekken kunt u verwijderen met de Wiro poetssteen, onze Universele Reinigingssteen, een witte veilige harde schoonmaaksteen welke niet alleen het vuil, kalk, water en doffe plekken weghaalt maar ook voor eenstreeploos, vetvrije plaat zorgt.

2 reacties op “Inductie koken: Voor en nadelen

    • Fulco Wolf zegt:

      Dank u voor uw compliment. Altijd leuk om te horen.
      Wij hebben u een mail met informatie gezonden en zien uw reactie gaarne tegemoet.

Reacties zijn gesloten.

Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Chat met Majoor Bussum
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?