Inductie koken: Voor en nadelen

Inductie kookplaat gebruik, verbruik en schoonmaken

Allereerst wat algemene informatie over inductie koken.

Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken.

De bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan.

Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan.
Het verschil met een keramische kookplaat is dat daarbij alle energie naar het verwarmen van de plaat gaat.

De energie die gebruikt wordt bij het koken op inductie heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pannen. Dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren zal gaan.

Dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie verloren gaat.

Voor- en nadelen van koken op een inductie kookplaat:

Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald is de plaat afgekoeld. Op die manier gaat er geen energie verloren..

Ook is het inductie kooktoestel na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken. De plaat heeft een vlak glazen oppervlak . Dit is eenvoudig te onderhouden in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gasfornuis. Zoals je weet is het lastig om gaspitten en pannendragers schoon te krijgen. 

Natuurlijk zijn er ook nadelen bij inductie koken.

Het aansluiten van een inductie kookplaat is bijvoorbeeld een prijzige aangelegenheid. Er moet namelijk een aparte elektriciteitsgroep aangelegd worden in de meterkast .

Zowel een keramische als een inductie kookplaat heeft een eigen groep nodig heeft om veilig te kunnen werken. Er wordt bij het inductie koken veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. In de keuken moet daarom een zogenaamde Perilex-aansluiting worden gemonteerd.

Een ander nadeel van koken op inductie is dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn. Die pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie. Zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken.

Net zoals bij koken op gas en keramisch koken geldt ook bij inductie koken: hoe beter de kwaliteit van de pannen, hoe hoger het rendement van het kooktoestel. Kortom met de juiste pannen kook je zuiniger.

Pannen:

Een goede pan verdient zichzelf dus terug. Zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken maar is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie. De juiste bodem van een pan vergroot namelijk het rendement van de inductiekookplaat.

Schoonmaken ervan doe je gemakkelijk en 100% biologisch met:Kosten:

De eerste investering voor koken op inductie bestaat dus ten eerste uit een extra elektriciteitsgroep in de meterkast.  (wat een investering is in de woning).
Ten tweede ; een inductiekookplaat en (soms) nieuwe pannen.

Ook is de inductiekookplaat over het algemeen duurder in aanschaf dan een gaskookplaat of keramische kookplaat.

Als gevolg daarvan zijn de aanschafkosten wat hoger dan bij gas of keramisch koken .


Verbruik van een keramische kookplaat:

De “gewone” elektrische keramische kookplaat met van die gietijzeren platen erin verbruikt ong. 260 kWh/jr.

Keramische kookplaat met verhitting via spiralen onder het glas verbruikt ong. 225 kWh/jr.

Keramisch inductie kookplaat verhitting via een magnetische pan bodem en een elektromagnetisch veld komt op een verbruik van ong.175 kWh/jr.

Kortom de besparingen op gebied van energie zijn groot. Alle energie die wordt gebruikt gaat naar de verwarming van de pan en het eten.

Daardoor gaat geen energie en tijd verloren. Daar komt bij dat je bij inductie-koken geen risico hebt van vlam in de pan en is de kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat minimaal. Simpelweg omdat niet de plaat, maar de pan wordt verhit 


Inductie koken veiliger:

Dit maakt inductie-koken de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken en op de lange termijn ook de meest voordelige.

Tel daarbij op het gemak van schoonmaken.

Omdat de inductie kookplaat niet heet wordt, is de kans op aankoeken en inbranden van etensresten minimaal.

Wel is een veel voorkomend probleem de water / kalk vlekjes, die door het overkoken of spatten van kookwater kunnen verschijnen als kleine witte kringetjes of als een grotere doffe plek onder de pan .Keramische inductie kookplaat schoonmaken:

Vieze vlekken en plekken kun je verwijderen met de Wiro poetssteen, onze Universele Reinigingssteen, een witte veilige harde schoonmaaksteen.

De 100% biologische Universele Reinigingssteen zal niet alleen het vuil, kalk, water en doffe plekken weghalen, maar ook zorgen voor een streeploos, vetvrije kookplaat.

Wiro reinigt, polijst en beschermt alle gladde oppervlakken in één handeling.
De bio poetssteen bevat geen gif-, geen zuren en geen fosfaten.

Wiro Universele Reinigingssteen 850 gram met twee sponzen

Keramische kookplaat schoonmaken met de Wiro poetssteen, onze Universele Reinigingssteen van 850 gram.
Een witte, veilige, harde, duurzame schoonmaaksteen

Hier meer informatie over Wiro Reinigers

4 reacties op “Inductie koken: Voor en nadelen

 1. Mvr. de Bruijn zegt:

  Hoe weet ik of mijn huidige pannen geschikt zijn voor inductie koken; mijn zilverkleurige pannen hebben een aparte bruinachtige bodemplaat. Graag uw reactie
  Met vr.groet

  • Fulco Majoor Bussum zegt:

   Goedemiddag,
   voor inductie koken is het ten eerste van belang dat de bodem van de te gebruiken pannen magnetisch is. Is eventueel makkelijk te testen met een magneetje als u dat in huis heeft. Daarnaast is het voor goed en efficiënt koken op inductie handig dat de bodem van de te gebruiken pannen die magnetisch zijn ook het liefst goed plat zijn en niet hol of bol. Mocht u nog vragen hebben dan horen wij het graag nog van u. Met vriendelijke groet en fijn weekend Fulco.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Chat met Majoor Bussum
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?