Majoor-Bussum-voor-glans-met-een-glimlach
Majoor Bussum voor echt duurzame schoonmaak- en leeronderhoudsproducten
Winkelwagen
Search
Close this search box.

Inductie koken: Voor en nadelen

keramische-kookplaat-schoonmaken-met-wiro-bio-poetssteen

Inductie kookplaat gebruik, verbruik en schoonmaken

 

Allereerst wat algemene informatie over inductie koken.

Het grote voordeel van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken. De bodem van de pan wordt verhit en niet de plaat waar de pannen op staan.

Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan. Het verschil van een inductie kookplaat met een keramische kookplaat is dat bij de keramische kookplaat alle energie naar het verwarmen van de plaat gaat.

De energie die gebruikt wordt bij het koken op de inductie kookplaat heeft een rendement van ongeveer 80-90%. Dit is wel afhankelijk van de kwaliteit van de pannen. Dat betekent dat slechts 10-20% van de energie verloren zal gaan.

Dit is een enorm verschil met koken op gas waar 40-50% van de verbruikte energie verloren gaat.

Voor- en nadelen van koken op een inductie kookplaat:

Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald is de plaat afgekoeld. Op die manier gaat er geen energie verloren.

Ook is de inductie kookplaat na gebruik direct snel en eenvoudig schoon te maken.

De plaat heeft een vlak glazen oppervlak . Dit is eenvoudig te onderhouden in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gasfornuis. Zoals je weet is het lastig om gaspitten en pannendragers schoon te krijgen.

Inductie koken: Voor en nadelenInductiekookplaat reiniger Wiro 700 special
Inductiekookplaat reinigen met Wiro 700 special
 
 
 

Natuurlijk zijn er ook nadelen bij inductie koken.

 

Het aansluiten van een inductie kookplaat is bijvoorbeeld een prijzige aangelegenheid. Er moet namelijk een aparte elektriciteitsgroep aangelegd worden in de meterkast . Kosten extra groep voor inductie koken ?

Zowel een keramische als een inductie kookplaat heeft een eigen groep nodig heeft om veilig te kunnen werken.

Er wordt bij het inductie koken veel energie gebruikt in de vorm van elektriciteit. In de keuken moet daarom een zogenaamde Perilex aansluiting worden gemonteerd.

Kosten extra groep inductie koken ?
De kosten voor het aanleggen van een extra groep voor inductie koken zal rond de E. 600,00 liggen en ook afhankelijk zijn van eventueel benodigd extra werk ter plekke.

Pannen:
Een ander nadeel van koken op inductie is dat er vaak nieuwe pannen nodig zijn. Die pannen moeten geschikt zijn voor koken op inductie. Zonder deze pannen zal het inductie kooktoestel simpelweg niet werken.

Net zoals bij koken op gas en keramisch koken geldt ook bij inductie koken: hoe beter de kwaliteit van de pannen, hoe hoger het rendement van het kooktoestel.
Kortom met de juiste pannen kook je zuiniger.


Pannen:

Een goede pan verdient zichzelf dus terug. Zo is een goede gietijzeren pan niet alleen erg prettig om mee te koken maar is bovendien zeer geschikt voor koken op inductie.

Kortom kan de gietijzeren pan van gas mee naar inductie en dat scheelt weer natuurlijk. De juiste bodem van een pan vergroot namelijk het rendement van de inductie kookplaat.

Schoonmaken van de inductiekookplaat doe je gemakkelijk en biologisch met:Kosten van een inductiekookplaat, etc.:
De eerste investering voor koken op inductie bestaat dus ten eerste uit een extra elektriciteitsgroep in de meterkast.  (wat een investering is in de woning).

Ten tweede: een inductie kookplaat vraagt soms ook nieuwe pannen.

Een inductiekookplaat over het algemeen duurder in aanschaf dan een gaskookplaat of keramische kookplaat.

Als gevolg daarvan zijn de aanschafkosten wat hoger dan bij gas of keramisch koken.


Verbruik van een keramische kookplaat:

De “gewone” elektrische keramische kookplaat met van die gietijzeren platen erin verbruikt ong. 260 kWh/jr.

Keramische kookplaat met verhitting via spiralen onder het glas verbruikt ong. 225 kWh/jr.

Keramisch inductie kookplaat verhitting via een magnetische pan bodem en een elektromagnetisch veld komt op een verbruik van ong.175 kWh/jr.

Kortom de besparingen op gebied van energie zijn groot. Alle energie die wordt gebruikt gaat naar de verwarming van de pan en het eten.

Daardoor gaat geen energie en tijd verloren. Daar komt bij dat je bij inductie-koken geen risico hebt van vlam in de pan en is de kans dat je je brandt aan een inductiekookplaat minimaal. Simpelweg omdat niet de plaat, maar de pan wordt verhit.

Inductie koken is veiliger:

Dit maakt inductie koken de meest veilige, snelle, efficiënte en hygiënische manier van koken en op de lange termijn ook de meest voordelige.

Dus mocht je je afvragen is inductie koken ongezond? Eigenlijk niet dus en tevens dienen alle in Europa aangeboden inductiekookplaten veilig te zijn en mogen geen gevaar voor de gezondheid geven.

Hiervoor hanteert Europa strenge zogeheten laagspannings- en technische richtlijnen. Wil je hier meer van weten? Zoek dan eens op internet onder 2014/35/EG en EN62233.  

Omdat de inductie kookplaat niet heet wordt, is de kans op aankoeken en inbranden van etensresten minimaal te noemen.

Tel daarbij dan ook het gemak van het schoonmaken bij; Grote kans dat je om bent en voor inductie koken !

Wel is een veel voorkomend probleem de water- en kalk vlekjes, die door het overkoken of spatten van kookwater kunnen verschijnen als kleine witte kringetjes of als een grotere doffe plek onder de pan.

Keramische inductie kookplaat schoonmaken:

Vieze vlekken en plekken kun je verwijderen met de Wiro poetssteen, onze Universele Reinigingssteen, een witte veilige harde schoonmaaksteen.

De 100% biologische Universele Reinigingssteen zal niet alleen het vuil, kalk, water en doffe plekken weghalen, maar ook zorgen voor een streeploos, vetvrije kookplaat.

Wiro reinigt, polijst en beschermt alle gladde oppervlakken in één handeling. De bio poetssteen bevat geen gif-, geen zuren en geen fosfaten.Keramische kookplaat schoonmaken met de Wiro (bio poetssteen) Universele Reinigingssteen 850 gram.  Een witte, veilige, harde, duurzame schoonmaaksteen

 


HIER MEER INFORMATIE
OVER WIRO REINIGERS


4 reacties

  1. Dank u voor uw compliment. Altijd leuk om te horen.
   Wij hebben u een mail met informatie gezonden en zien uw reactie gaarne tegemoet.

 1. Hoe weet ik of mijn huidige pannen geschikt zijn voor inductie koken; mijn zilverkleurige pannen hebben een aparte bruinachtige bodemplaat. Graag uw reactie
  Met vr.groet

  1. Goedemiddag,
   voor inductie koken is het ten eerste van belang dat de bodem van de te gebruiken pannen magnetisch is. Is eventueel makkelijk te testen met een magneetje als u dat in huis heeft. Daarnaast is het voor goed en efficiënt koken op inductie handig dat de bodem van de te gebruiken pannen die magnetisch zijn ook het liefst goed plat zijn en niet hol of bol. Mocht u nog vragen hebben dan horen wij het graag nog van u. Met vriendelijke groet en fijn weekend Fulco.

Reacties zijn gesloten.

Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Chat met Majoor Bussum
Hallo, hoe kan ik je van dienst zijn?