KERAMISCH KOKEN: VOORDELEN EN NADELEN
Bij keramisch koken, worden de metalen spiralen onder de plaat dus door elektriciteit verhit.
De metalen spiralen zorgen weer voor een hete keramische kookplaat, die de pannen verhit en daarmee de inhoud van de pannen.
Verderop in dit artikel lees je ook “hoe de elektrische kookplaat schoonmaken”.
Keramisch koken op deze wijze met metalen spiralen onder de glazen plaat is de duurste van de drie vormen van koken: het nadeel is immers dat er een aparte groep in de meterkast geplaatst moet worden en er daarnaast ook leidingen en (Perilex-) stopcontacten in de keuken aangelegd moeten worden.
De kookplaat moet een aparte groep hebben, omdat er veel stroom wordt gebruikt bij het koken op een keramische kookplaat.
De keramische kookplaat is weliswaar goedkoper in aanschaf dan de inductiekookplaat, maar duurder in het gebruik.
Desondanks wordt er toch nog vaak gekozen voor een elektrische keramische kookplaat als methode van koken vanwege de lagere aanschafwaarde.
Is daarnaast inductie koken goedkoper dan keramisch en is een elektrische kookplaat schoonmaken ook veel meer werk dan bij bijvoorbeeld een inductie kookplaat. Tevens niet onbelangrijk: “Is koken op inductie ongezond“.
Verbruik van een keramische kookplaat
De “gewone” elektrische keramische kookplaat met van die gietijzeren platen erin verbruikt ong. 260 kWh/jr.
Een keramische kookplaat met verhitting via spiralen onder het glas verbruikt ong. 225 kWh/jr.
Keramisch inductie kookplaat verhitting via een magnetische pan bodem en een elektromagnetisch veld komt het verbruik op ong. 175 kWh/jr.
Is koken op inductie ongezond ?
De inductie kookplaten in de handel mogen geen gevaar opleveren voor de gezondheid en dienen derhalve veilig te zijn zoals is vastgelegd in daarvoor bestemde richtlijnen. Zie de (2014/35/EG laagspanningsrichtlijn en de technische richtlijnen hiervoor geldende onder (EN 62233) Dit opdat het magnetische veld geen lekstraling veroorzaken kan. De toestellen in Europa verkocht voldoen aan deze richtlijnen. Het is hierbij ook van belang dat men dan pannen gebruikt die voor inductie geschikt zijn ( dus magnetisch ) en deze het liefst de betreffende kookzone volledig afdekken. Dit is het beste en ook het meest efficient. Ook de kortere kooktijd maakt inductie koken energiebesparender en het voedsel behoudt ook meer voedingswaarde daardoor.
Is keramisch koken veiliger?
Keramisch koken is ook niet de meest veilige vorm van koken, maar wel veiliger dan koken op gas.
Veiliger omdat de vlam in de pan krijgen niet mogelijk is. Daarentegen is deze wijze van koken minder veilig bij kleine kinderen, daar deze platen na gebruik lang heet blijven en zij zich eraan kunnen branden.
Pannen
Naast de kosten voor aanschaf en aanleg van de keramische kookplaat, komen bovendien kosten voor nieuwe pannen.
In het bijzonder is het van groot belang, dat de onderzijde van pannen voor keramisch koken zo vlak en glad mogelijk zijn.
Pannen die eerder op een gasfornuis zijn gebruikt, zijn vervormd doordat een gasvlam niet overal een gelijke temperatuur heeft.
Daardoor zijn deze pannen niet goed bruikbaar op een keramische kookplaat.
Er kan namelijk met ‘oude pannen’ veel energie in de vorm van warmte verloren gaan.
Aangezien bij het koken op een keramische kookplaat de warmte wordt doorgeven aan de bodem van de pan, is de warmte geleiding niet optimaal wanneer de bodem niet volledig vlak is.
Hierdoor zal het daardoor langer duren voordat de pan op de gewenste temperatuur is en dat kost weer meer energie.
RENDEMENT
Het rendement van de energie bij het koken op een keramische kookplaat ligt al met al rond de 60%.
Daarnaast is ook sprake van verlies van energie ná het koken, omdat de keramische kookplaat lang warm blijft.
Daardoor gaat er energie verloren zodra je de pan van de plaat haalt.
Bij koken op gas gaat warmte verloren langs de pannen.
Keramisch koken heeft dus voor een gedeelte de nadelen van koken op gas.
Echter wel het voordeel dat deze plaat eenvoudig schoon te maken is.
Elektrische kookplaat schoonmaken
De elektrische kookplaat schoonmaken gaat vrij eenvoudig met een doek door haar gladde oppervlak.
Je moet echter wel wachten tot de keramische kookplaat goed is afgekoeld, anders kan je je flink branden aan de hete kookplaat.
Ook kan er meer hygiënisch worden gekookt bij keramisch koken dan op gas. Dit komt omdat de plaat eenvoudig schoon te maken is en er geen kieren, bochten en gaten zijn, waar vuil zich kan gaan ophopen.
Is de plaat daarentegen juist erg vet ofwel komt er rondom de pannen een kring van aangekoekte kookresten? Gebruik daar dan ook je witte Zeepsteen.
Bestel Wirozeepsteen !
Keramische koken en dan biologisch de kookplaat weer schoonmaken met WiroZeepsteen.
Daarnaast is goed om te weten, dat Wiro Universele Reiniger een duurzame schoonmaakmiddel is dat ook geheel biologisch is !
Wiro poetssteen reinigt zonder krassen en droogt streepvrij op.
Vraag:
Heb jij dit ook al eens toegepast op jouw keramisch electrische kookplaat ?
Wat zijn jouw ervaringen op een keramische kookplaat en hoe maak jij die na het koken schoon met deze speciale zeepsteen ?
Want wij zijn erg benieuwd naar jouw mening !.
Ken jij WiroZeepsteen nog niet en wil je het graag zo snel mogelijk in huis ontvangen en gaan gebruiken?
Bestel Wirozeepsteen !
Hallo meneer,
Weet u misschien het kWh van een keramische kookplaat. Ik hoop dat u snel een reactie laat horen!
Hi Lara,
Kun je hier iets mee?
Verbruik van een keramische kookplaat:
De “gewone” elektrische keramische kookplaat met van die gietijzeren platen erin verbruikt ong. 260 kWh/jr.
Keramische kookplaat met verhitting via spiralen onder het glas verbruikt ong. 225 kWh/jr.
Keramisch inductie kookplaat verhitting via een magnetische panbodem en een elektromagnetisch veld
komt op een verbruik van ong.175 kWh/jr.
Vriendelijke groeten fa Majoor Bussum klantenservice